Iedere zelfstandige ondernemer moet eigenlijk een persoonlijke video op zijn website hebben. Dat vindt Theo de Kleijn. Omdat ik het helemaal met hem eens ben, deel ik graag zijn blog met mijn lezers. Doe je voordeel met de tips van deze videovakman uit Dreumel.

Theo de Kleijn: ,,Een video is de perfecte manier voor jou als zelfstandig ondernemer om je websitebezoeker welkom te heten op jouw site. Naar mijn mening is het een gemiste kans als je zo’n video niet op de homepage van je website hebt staan. Een persoonlijke video zorgt voor meer vertrouwen. Ook straalt je website zo meer persoonlijkheid uit.  Jij bent immers het gezicht van jouw bedrijf; laat je dus ook zien en horen op je website.

Met een welkomstvideo op je website, maak je altijd een goede indruk. Ook als je ligt te slapen of op vakantie bent, kunnen websitebezoekers (voor het eerst) met jou kennis maken. Ideaal toch? Ik geef je nog een paar tips:

Maak van je video een hoofdzaak

Wil je dat de websitebezoeker van jouw website als eerste je video bekijkt? Zorg er dan voor dat je video op het gedeelte van je homepage staat dat gelijk te zien is. Niet ergens langs de zijkant of onderaan, maar BAM, direct in beeld.

Maar dat alleen is niet genoeg

Stimuleer jouw websitebezoeker met een korte pakkende tekst om op de playknop te klikken.  Daarbij is een pakkende thumbnail onontbeerlijk, dat is het plaatje dat de websitebezoeker van de video zelf ziet. Hierbij is het belangrijk dat de thumbnail past bij de lay-out van je website. Dat jezelf op de thumbnail staat en dat je op de thumbnail een “call to action” hebt staan. Deze “call to action” kan bijvoorbeeld zijn: “klik op mij om…..”.

Vergeet vooral niet de teksten onder de video

Er zijn ook websitebezoekers die liever lezen en geen video kijken. Denk ook aan deze groep. Ook is de combinatie van video en relevante tekst goed voor de ranking in de zoekmachines.

Gebruik de video als ondersteuning

Wil je de websitebezoeker wel de mogelijkheid geven om een video te kijken, maar is de video niet het eerste wat de websitebezoeker moet bekijken? Dan kun je een kleine video plaatsen op het gedeelte van de website wat de websitebezoeker als eerste ziet, bijvoorbeeld aan de zijkant.
Is het belangrijk dat jouw video op redelijk groot formaat wordt afgespeeld, dan kun je hem ook onderaan op je homepage plaatsen: wel groot, maar toch minder prominent.

En de bonus ….

Wil je zelf aan de slag met een persoonlijke welkomstvideo voor op je website?
Pas dan in ieder geval deze 6 tips toe:

Tip 1: zorg voor goed geluid en een goede verstaanbaarheid.
De meeste camera’s (en smartphones) leveren een redelijke kwaliteit geluid. Blijf dichtbij de camera en vermijd pratende mensen op de achtergrond, een grasmaaier van de buurman of een kukelende haan. Wees professioneel.

Tip 2: zorg voor een goede structuur van je video.
Val gelijk met de deur in huis en benoem op een pakkende manier wat het probleem is van je ideale klant. Pas daarna stel stel je jezelf voor en geef je aan dat je het probleem kunt oplossen en wat jouw onderscheidende factoren zijn. Tot slot sluit je af met een “call to action”.  Geef hierin aan wat jij wilt dat de websitebezoeker doet na het kijken van de video (bijvoorbeeld zich inschrijven voor je nieuwsbrief). Houd het kort: een welkomstvideo van maximaal één minuut is voldoende.

Tip 3: zorg voor een professionele uitstraling
Neem de video op in kleding en een achtergrond die past bij jouw bedrijf. Zie er verzorgd uit.  Probeer een positieve video te maken. Straal positiviteit en energie uit, maar blijf wel jezelf. Doe jezelf voor de camera niet anders voor dan in werkelijkheid.

Tip 4: praat tegen de camera alsof je tegen een bekende praat.
Aan de andere kant van het scherm zit immers geen groep. Het is nagenoeg altijd één persoon. Spreek deze persoon dus persoonlijk aan met je/jij of u (net wat bij je bedrijf past).

Tip 5: voorkom automatisch afspelen
Voorkom een overhaast begin doordat jouw filmpje direct begint te draaien als iemand zich op jouw website meldt. Websitebezoekers willen zelf bepalen, of ze een video kijken ja of nee. Ander probleem is dat de video telkens weer wordt afgespeeld als je naar de homepagina van de betreffende website gaat. Om een lang verhaal kort te maken: een automatisch afgespeelde video zorgt voor meer irritatie dan gemak. Nier doen dus. Kwestie van één vinkje aankruisen in YouTube en het euvel is verholpen.

Tip 6: Stuur je kijkers niet door naar YouTube
Je ziet het best vaak: YouTube video’s binnen een website die na het afspelen direct doorverwijst naar andere gerelateerde video’s: van andere mensen op jouw vakgebied! Goede reclame voor YouTube, maar minder leuk voor jou. Door een speciale embed code toe te voegen aan je video (rel=0), kun je dit voorkomen. Zie: http://theodekleijn.nl/youtube-videos-op-je-website-high-definition-hd/ voor meer informatie. Of ontvang mijn gratis kadoo’s door je mailadres achter te laten op www.theodekleijn.nl, dan ontvang je ook nog regelmatig nieuwe tips waar jij je voordeel mee kunt doen.”