Snel je eigen webtekst schrijven. Helaas, dat gaat niet lukken. Dat lukt mij zelfs niet. Maar snel je webtekst afkrijgen, dat kan wél! Met deze vijf stappen til je deze zomer je tekst rigoureus naar een hoger plan.

1: Begin met mootjes hakken en verdeel over de tijd.

Kijk welke pagina’s je hebt. Meestal zijn dat de homepage, een pagina met jouw aanbod of dienst en een pagina ‘over jou’. Vergeet de contactpagina niet. Hier kun je veel extra vriendelijkheid kwijt die net dat laatste duwtje kunnen geven. Bepaal je einddatum, en plan in hoeveel tijd je (dus) per pagina kunt besteden. Neem één week extra voor project X, daar kom ik straks op terug.

2: Zoek naar je zoekwoorden.

Nee, niet met allerlei apps en toestanden. Tenminste, niet als je snel wilt. Hier gebruik je de zoekwoorden alleen om jezelf te triggeren om te denken vanuit jouw klant. Wat is de vraag die hij of zij intikt in de Google-balk?  Wat zoekt jouw lezer? Schrijf je zoekwoorden op en hou ze bijdehand op het moment dat je gaat schrijven. Dat voorkomt dat je teruggrijpt op teksten vol “ik doe dit en ik bied jou dat’.

3: Kopieer en plak je oude teksten in Word.

Lees het kritisch. En ga dan herschrijven. Herschrijven is tien keer gemakkelijker dan schrijven, voor de meeste mensen. Hou je aan je planning. Is je week om en ben je nog niet tevreden, pak dan tóch de volgende pagina. Soms kom je pas bij de derde tekst op dat heldere idee voor je intro op de homepage. Blijf dus niet hangen als je vastloopt.

4: Zet je nieuwe teksten online en stap over op Project X.

Dat houdt in dat je nu, online, met de juiste sfeer, kleuren en vormgeving, bekijkt hoe jouw tekst er hier uitziet. Stukken beter dan in je Word-document? Mooi! Niet tevreden? Kijk eerst of je het grafisch kunt oplossen. Soms zijn je alinea’s te lang. Kijk dan of je het met betere tussenkoppen spannender kunt maken. Tussenkoppen bepalen of jouw lezer nog ergens halverwege de tekst induikt. Ga pas sleutelen aan je echte teksten als je ziet hoe het wél moet. Tot die tijd zit er vaak meer samenhang in die eerste tekst, dus voorkom dat het een rommeltje wordt.

5: Zoek hulp. Nee, niet van een professional.

Laat het eerst maar eens nalezen door iemand met wie jij samenwerkt en die ongeveer op dezelfde lijn zit. Zij komen vaak met de gouden tips voor net dat toefje slagroom op de taart. Met die opmerkingen kun jij misschien net dat zinnetje toevoegen waarmee je tekst de WOW-factor krijgt.

6: Tevreden? Vergeet je zoekwoorden niet.

Als het goed is, heb je automatisch de meest logische zoekwoorden verwerkt in je teksten. Je had immers de juiste mindset al? Die vul je nu in aan de achterkant van je site, want Google wordt blij van sites die aan voor- en achterkant dezelfde boodschap hanteren.

7:  Klaar. Hoewel? Eigenlijk gaat het nu pas beginnen.

Maak een plan voor je marketing. Voeg een aanmeldoptie toe als je jouw bezoekers wilt trakteren op een nieuwsbrief per e-mail. Houd je site actueel met steeds nieuwe blogs en artikelen op je site. Promoot die artikelen, laat de wereld profiteren van jouw tips en trucs. Dat zorgt voor extra bezoekers op jouw site. En met jouw verbeterde teksten zul je zien dat je met dezelfde hoeveelheid bezoekers op je site, toch meer klanten krijgt. Lukt dat niet? Dan wringt er misschien wat anders. Daarover meer in het volgende blog!

Tot die tijd ben ik eigenlijk wel benieuwd of jullie, mijn lezers dus, ook een systeem hebben om toch aan de gang te gaan met je webteksten. En zoniet, wat je tegenhoudt om eraan te beginnen? Misschien kan ik daar dan nog een passend advies voor maken! 

4 Reacties

  1. Wat een fijne, heldere informatie om mee te starten.

  2. En dat is dan weer hele fijne feedback voor mij, dank je wel Anne-Lies. Hopelijk steun ik je hiermee om zelf verbeteringen te gaan doorvoeren op je site, in hapklare brokken, zodat je na de zomervakantie weer helemaal tevreden bent met je up-t-date-site!

  3. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  4. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you
    ever been blogging for? you made running a blog glance easy.
    The overall glance of your web site is magnificent, let alone
    the content! You can see similar here dobry sklep

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen mag, graag zelfs

Wie kan deze tips nog meer gebruiken?