Als je jouw bedrijf en website onder de aandacht wilt brengen (en houden), dan is social media een heel handig middel. Maar er zijn (echt!) ook ondernemers die er gewoon absoluut niets mee te maken willen hebben. Dom? Mwaah. Lees en oordeel zelf:
Vijf redenen om niets te doen met social media:
- voordat je het onder de knie hebt is er alweer een nieuw medium bij.
- het kost je tijd en leidt enorm af van je eigenlijke werk
- het is niet leuk
- Of het is toch leuker dan gedacht en dan loop je het risico dat je er nog meer tijd aan spendeert. Misschien raak je wel verslaafd.
- Jouw doelgroep zit niet op social media. Maar dan heb jij een heel bijzondere doelgroep!
Vijf redenen om toch iets te doen met social media:
1. Het werkt. Een van mijn eerste Twitter-volgers destijds was mijn sportlerares die ik al jaren kende. Pas toen ze me ging volgen, kwam ze op het idee om mij in te schakelen voor haar website.
2. Het is marketing en dus gewoon werken aan je eigen bedrijf. Dan mag het tijd kosten. Bovendien zijn er oplossingen om het behapbaar te houden. Taken uitbesteden aan je virtuele assistent of elke maand vooruit inplannen via hootsuite bijvoorbeeld.
4. Het wordt wel leuk als het respons oplevert. Maar dat lukt pas als je het gaat doen. Try and error is een prima manier om te leren. Als jij als kind niet had doorgezet na je eerste valpartij, had je ook nooit leren lopen of leren fietsen.
5. Als jouw doelgroep niet op social media zit, is het een uitstervende doelgroep, niet letterlijk bedoeld overigens! Twintig jaar geleden leek het in de ruitersport nog ondenkbaar dat professionele springruiters na al die uren in het zadel nog iets met hun telefoon zouden doen. Nu zie je ze op de Olympische Spelen de ring uitrijden en een minuut later heb je een tweet van ze. Oma zit op Facebook en snapt Skype beter dan jij. Terwijl opa al photoshoppend jullie familieleven aan het editen is.
Ook in de B-t-B werken ondernemers met social media. Meer nog dan bij overheidsinstellingen. Maar ook daar geldt: op elke afdeling zitten toch gewoon mensen. En die mensen horen privé ook van alles. Ook over werk-gerelateerde zaken. Vroeger zagen ze jouw advertentie in het vakblad of in de krant. En ook nu bereik je hen alleen als je massa creëert.
En dat is nu juist de kracht van social media: je bereikt een massa mensen, en je bent toch altijd te herleiden naar jouw eigen persoonlijk privé.
Tip: Doe wat bij je past, wat je aantrekt. Plan het zo in dat het zo min mogelijk tijd en energie kost. Hou vol tot het je energie gaat geven. Wil je echt niet? Begin er dan gewoon niet aan. Houd je website mooi rustig zonder al die toeters en bellen. Gebruik de vrije tijd om ook echt te genieten. En ga vanuit die ontspanning lekker aan de gang met je klanten en af en toe eens netwerken, dan komen de klanten heus ook wel.
Ha, ja Ilse, ik moet bekennen dat ik vanochtend dit blog nog even teruglas en dacht: oja, relax, ik ga gewoon eerst aan de gang voor mijn klant en dan zie ik wel wanneer ik dit blog ga promoten…. en hoera: jij hebt ‘m in elk geval al gelezen. Veel werkplezier vandaag, tot later!
Bedankt voor de geruststellende woorden!
Ha Meta, wat een heldere samenvatting van tegens en voors van het inzetten van social media. Vanzelfsprekend word ik blij als ik zie dat je de tijdwinst van het plannen van marketing zo expliciet noemt! Vooruit plannen geeft rust in je hoofd, maar zorgt er voor dat je op jouw manier aanwezig bent op social media…. (en ja, ik post dit commentaar ook op facebook, dat versterkt ;-)))
Een fijne dag en tot gauw, Judith
Dank je wel Judith, en ja, juist door dat plannen heb ik af en toe tijd om ook spontaan aanwezig te zijn op Facebook en dan is het net als met shoppen: dan kom je de leukste dingen tegen!