Oh, wat voel ik mij jong, fit en lenig! En dat nog maar sinds vijf dagen. Ik zou het van de daken willen schreeuwen. Want niet veel mensen weten het, maar ik heb al héél lang last van mijn rug. Op mijn dertiende liep ik bij de mensendieck omdat er één ruggenwervel uitsteekt. Dat ding botste de hele dag tegen de keiharde leun van mijn schoolstoel, en was dus altijd blauw. Verder had ik weinig klachten.

Later ‘schoot het er wel eens in’. Maar dan hield ik me even rustig en ging het wel weer. Zwakke rug, beetje mee oppassen.

En al die jaren bleef ik sporten. Paardrijden. Af en toe van zo’n paard afvallen, toen ik nog jong en wild was. Maar met af en toe naar de fysio kwam het altijd wel weer goed.

 

Tot afgelopen jaar.

Eind 2018 liep de pijn zo op dat ik regelmatig jankend op de bank zat, in het weekend. Want als ik teveel achter de computer zat, kreeg ik last. Maar als ik ging paardrijden, kreeg ik ook last. En als ik het huishouden deed, kon ik wachten op die hele felle pijnscheut waarna alles weer zeer deed.

Mijn vaste manueel therapeut hield me op de been. Kneedde me los, ‘knik-knakte’ alles weer op zijn plek en dan kon ik weer drie weken vooruit…. Dan was de pijn terug en sleepte ik me tot de volgende afspraak op 4 weken.

  • We kochten een nieuw matras en ja, dat sliep beter.
  • Een nieuwe werkhouding, ja, dat voelde wel goed.
  • Een nieuwe stoel, en een poefje bij de bank.

Maar de oplossing? Nee, dat was het niet.
En sinds een paar weken verslechterde het zelfs enorm. Zenuwpijn, uitstraling vanuit mijn bil door mijn beide benen, en vooral ’s nachts.

Dat werd het moment om in te grijpen. Want niet slapen is niet leuk. Dat was vijftien jaar geleden al niet leuk, in de babytijd, maar nu niet meer te doen.

 

Toen herinnerde ik me een klant van een poos geleden.

Een fysiotherapeut. Met een app. Website waarop je online je eigen diagnose kon stellen. Zou die me helpen?

De site had ik snel gevonden. Deed braaf alle bewegingen die ze me op video lieten zien en gaf dan aan of dat pijnlijk was, en in hoeverre. Twintig minuten later kreeg ik de uitslag. Ook online. Ik had kans op een aantal aandoeningen. Met percentages erbij. De eerste twee gingen vooral over mijn polsen en schouders en die doen wel zeer, maar was niet mijn focuspunt. De derde ging over mijn bil.
Kon het zijn dat ik daar misschien lang geleden eens flink gevallen was?

Ja dus. Vorig jaar. Een verschrikkelijke smakker op de ijsbaan, zonder helm op en met een wekenlange nasleep. Inclusief hard stukje in mijn bil dat maar niet weg ging.

Volgens de site kon dat een oorzaak zijn voor knellingen. Syndroom van Piriformis. En goh, daar hadden ze wel oefeningen voor. Voor zes tientjes kon ik die kopen, online.

 

Dat vertrouwde ik niet helemaal.

Dus ik naar de huisarts. Met mijn lijstje. Piriformis, wat een woord! De dokter was stomverbaasd. Van de hele website had ze nog nooit gehoord. Maar met mijn verhaal, klopte die diagnose hoogstwaarschijnlijk wel. En ja, ze was het met me eens dat de intake van een echte fysio me méér zou kosten. Dus dat ik net zo goed die zes tientjes kon proberen.

Dat is wat ik deed.

Vorige week vrijdag. En nu rek en strek ik 20 minuten per dag. De pijn trekt uit mijn bil. Maar hamstrings kraken steeds minder. En mijn heupen worden zo soepel dat ik constateer dat die piriformis ook al tegenwerkte bij de warming-up voor het hardlopen, ‘al long long time ago’.

Hoe heerlijk!

Maar ook: wat zonde! Hoeveel mensen kennen deze app? Ze hebben 130 reviews op de app. En meer dan 100 K downloads. Maar dat is toch peanuts?

Ze doen dus heel veel goed, want die reviews zijn net zo enthousiast als ik dat ben.

 

Maar ze doen ook wat fout.

Want waarom kennen de huisartsen die app niet?

Waarom kennen ze de hele site van www.hierhebikpijn.nl  niet? Hier zitten gewoon vijf (voormalig) fysiotherapeuten achter. Verspreid over het land hebben 416 fysiopraktijken zich laten vermelden op deze site. Waarom zijn dat er ‘maar’ 416 en niet veel meer?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat zij een beregoed concept hebben. Een product dat werkt en mensen helpt, mensen die écht pijn hebben en graag betalen voor een oplossing.

Volgens mij zouden ze véél meer kunnen doen om bekend te worden bij huisartsen. Of rechtstreeks bij consumenten. Ergens in hun marketing gaat er dus iets nog niet goed genoeg, althans, dat is mijn subtiele mening.

Zouden de fysio’s het te commercieel vinden? Of de huisartsen? Of zijn die professionals bedrijfsblind? Of hebben ze geen tijd om dit soort zaken te omarmen?

Lastig. Vind ik. Maar ook weer super eenvoudig.

Als je gelooft in je eigen product, gá er dan voor. Wacht niet tot het uit zichzelf langzaam maar zeker iets begint te groeien.

  • Knal er een geweldige website in!
  • Laat ‘m optimaliseren voor SEO of koop een cursus om dat zelf te doen.
    |
  • Zorg dat je product bekend wordt bij je ketenpartners, de huisartsen in dit verhaal.
  • En als je die niet meekrijgt? Dan omzeil je die hele bups en kun je heel gericht campagnes voeren op de gebruiker zelf.

Geen idee waar www.hierhebikpijn.nl is blijven hangen.  Maar ik help ze graag verder en jou ook. Dus heb je rugpijn, of andere fysieke pijn? Duik er zelf in. En heb je ook zo’n superproduct? Trek dan hier je les uit en ga ervoor: als je nu je actieplan uitzet, kun je in 2020 voluit gaan en spreek ik je eind volgend jaar weer… vanuit waarschijnlijk een heel andere setting. Succes!

Delen mag, graag zelfs

Wie kan deze tips nog meer gebruiken?