Bloggen heeft alleen zin als je kennis kunt delen. Als je ZZP’er bent in de bouw, of je verkoopt scooters, dan heeft geen bloggen geen zin. Maar coaches en trainers, zelfs de boekhouder en de virtuele assistent, moeten die dan wel bloggen? Nee. Niets hoeft.

Tenzij….

Jij scooters verkoopt en eigenlijk toch nog wel wat meer klanten wilt. Bloggen is namelijk ook een manier om gevonden te worden op internet. Als jij dáár uitlegt waar je op moet letten bij aanschaf van een scooter, dan kom je wel deskundig over. Als je daar ook uitlegt waarom Scooter Spacy zoveel makkelijker is voor oudere mensen dan Scooter Fasty, dan zit je helemaal goed.

Door blogs te publiceren komt jouw kennis misschien terecht in forums. En kun je ineens gaan concurreren met de grote jongens in scooterland, waar je puur op producteigenschappen op je website nooit mee zou kunnen meten.

Daarom is bloggen ook interessant voor boekhouders.

En virtuele assistenten, dus secretaresses op afstand? Die hebben nog zoveel uit te leggen over wat zij voor ondernemers kunnen betekenen, dat zij via blogs bijna verplicht zijn om hun eigen markt te creëren.

Wanneer heeft bloggen zin:

  • Als je kennis kunt delen over je dienst of product.
  • Als je denkt dat jouw klanten langere tijd nodig hebben om te beslissen over je aankoop.
  • Als je denkt dat jouw klanten kort, maar wel intensief zoeken om informatie voordat ze tot aankoop over gaan.

Twijfel je nog? Lees dan even verder. Misschien ga je toch overstag met één van deze drie verhalen in je achterhoofd:

Blogs creëren nieuwe doelgroep

Uitleg: de timmerman kan dus ook bloggen. Over het beste gereedschap bijvoorbeeld. Alleen: schiet je daar wat mee op? Zo’n blog is leuk voor de doe-het-zelver, en dat is nu juist niet de doelgroep van die timmerman. Tenzij… de timmerman op die manier toch een band opbouwt met de doe-het-zelvers. Hee! Want ook doe-het-zelvers lopen wel eens vast. Dan heb je kans dat ze je toch even inhuren. Al is het maar ‘alleen om even te helpen’.

Blogs geven extra tijd

Als jij iets verkoopt wat misschien niet altijd direct op dit moment het meest urgente is wat jouw klant wil, dan is bloggen een handig middel om in contact te blijven tot het juiste moment wel ‘daar’ is. Je kunt de bezoeker op je website een kortingsbon geven op je training, maar ja, als hij die op dat moment niet kan/wil inwisselen, heeft hij er nog niets aan.

Beter is om dan iets aan te bieden waar je klant nu al wel iets aan heeft. En als bonus stuur je diegene af en toe een mailtje met je nieuwe blog. Zo vergeet hij jou niet. En hoef jij geen korting aan te bieden, omdat je gewoon geduldig wacht tot jouw potentiele koper wel overtuigt is van wat hij wil.

Zorg er wel voor dat de lezers zich makkelijk kunnen afmelden voor die mails. Op het moment dat ze jouw product/dienst of training elders hebben ingekocht omdat ze die toch beter vonden, zouden ze jouw mails als pusherig kunnen ervaren. Tot het zover is, bied je alleen maar pure waarde en extra tijd om tot een beter gefundeerde keuze te komen.

Met blogs bouw je aan je achterban

Sommige producten zijn pure snelle aankopen. Scheermesjes bijvoorbeeld. Je hoeft echt niet wekelijks een artikel te wijden aan de kunst van het gladder scheren (hoewel ?!). Maar als je die scheermesjes verkoopt op een manier die iets extra’s biedt, dan is het wel handig om op te vallen op internet.
Dan kan het wel degelijk helpen om iets opvallends in jouw marketing te doen waarom mannen jou waarderen, over je gaan praten en hun favoriete merk gaan delen met hun vrienden, vaders en zonen.
Dan ga je niet zomaar bloggen, maar je zet wel een inschrijfboxje (opt-in) op je pagina. En je zorgt ervoor dat je elke week een razend sexy, snel of woest filmpje deelt met jouw websitebezoekers.

Ga je daardoor extra verkopen?

Ik denk het wel. Zeker als je zorgt voor een aantrekkelijk en klein kennismakingsaanbod. Als je product echt de goede prijs-kwaliteit biedt, blijft de trein vervolgens vanzelf rijden… zolang jij maar blogs blijft posten.

Ga niet bloggen als je:

  • Het eenmalig doet. Of 3x per jaar. Met moeite.
  • Als je alleen maar gaat uitleggen waarom jouw dienst zo goed is.
  • Als je in elk blog verwijst naar je aanbod en vraagt om te bellen/mailen.
  • Als je blogs wel publiceert, maar niet promoot op je social media.
  • Als je blogs publiceert zonder een abonnee-systeem.
  • Als je blogs bedoeld zijn voor nieuw publiek, maar jij je SEO niet invult en daarom toch niet gevonden zult worden door nieuwelingen.

In alle andere gevallen: het mág, maar het hoeft niet.

Wil je bloginspiratie of meer leren over het betere bloggen? Ik ga natuurlijk niet direct naar mezelf wijzen, maar ik ken wel specialisten op dat gebied: Kitty Kilian is de top, en Esther Molenaar is ook heel gedreven op dat gebied. Nog sneller in actie? Lees dan het boekje ‘bloggen als een pro in 60 minuten’ van Uitgeverij Haystack.

Vraag: Wat heeft het bloggen jou tot nu toe opgeleverd? Of wat is het doel wat jij wilt bereiken met je blogs? Deel het hier, ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die ons kunnen inspireren!

 

[shareaholic app=”share_buttons” id=”6780370″]