Een poosje terug herschreef ik voor een klant twee interviews, een soort aanbevelingsteksten van twee klanten over een bepaald bedrijf. Ze moesten lezen als echte verhalen, van echte mensen, zonder al te reclameachtig over te komen.
Inhoudelijk had ik er weinig invloed op, maar qua stijl heb ik aardig zitten herschrijven. Gezien de input, vond ik de output eigenlijk nog best aardig.

Een paar uur later kreeg ik de tekst echter terug. De projectmanager had her en der nog met rode stift aanmerkingen toegevoegd. ‘Overbodig’. ‘Kan weg’. ‘Voegt niets toe’.

Pijnlijk, maar: niet voor het eerst dat ik zoiets meemaak.

En toch heeft zo’n klant niet altijd gelijk.

Woordjes als even, weer of nog eens zijn vaak overbodig. De kritische lezer die woord voor woord naleest, ziet direct dat zulke woorden weg kunnen. Ze voegen inhoudelijk geen nieuwe of belangrijke informatie toe.

Maar…

Wat je kunt schrappen in die ene zin, heeft soms wél een functie in het grote geheel.

Een klein woordje extra zorgt ervoor dat de juiste woorden extra nadruk krijgen.. of juist niet.

Een voorbeeld: ‘Vanaf het begin af aan is meneer Wolters namens ons bedrijf bezig met het opzetten van dit project.’ De woorden ‘af aan’ kunnen best geschrapt worden.

En toch: van het begin af aan is krachtiger. Dat komt omdat die twee extra woorden de nadruk leggen op de tijdlijn. Die meneer Wolters is daar echt al jaren mee bezig. Al zolang als het project duurt. Hij weet er dus alles van! Díe sfeer zet je neer. En dat zit hem in twee woordjes.

Ga je zelf schrijven?

Wees dan niet te snel met je rode pen. Maak eerst het hele verhaal eens af. Je wilt niet een opeenvolging van allemaal keurige zinnen. Je wilt een ritme, een verhaal. Lang en kort, soms met wat rafelrandjes. Juist het feit dat niet elk schuimlaagje op je cappucino gelijk is, zorgt ervoor dat je met aandacht kijkt. Zo werkt het ook met tekst. Dus laat maar lekker staan die extra woordjes.

Aan het eind ga je een kop koffie drinken, of de hele middag iets anders doen. Als je terugkomt, pak je je verhaal voor je en ga je hardop lezen.

Niet woord voor woord, maar de hele alinea.

Dan merk je vanzelf waar je struikelt over een opeenhoping van overbodige woorden. Maar je zult ook merken, dat die langere zinnen soms juist heerlijk ritmisch werken. De Neerlandicus zal zich eraan storen. Maar de gewone bezoeker op jouw zakelijke website is waarschijnlijk dik tevreden met zoveel schwung in je tekst.

Loop je zelf ergens tegenaan? Vind je jouw eigen tekst toch erg wollig? Mail me gerust een stuk van de tekst waar jij mee worstelt. Als niet iedereen tegelijk komt, zal ik proberen om je zo snel mogelijk weer op de rails te helpen met je schrijfklus. En laat dan vooraf hieronder alvast weten dat jouw tekst naar mij onderweg is!

4 Reacties

  1. Mooi artikel Meta! Want als leek ben je al gauw geneigd te denken dat je een ‘keurige’ tekst nodig hebt op je website. En keurig is over het algemeen saai. Door jouw aanwijzingen op te volgen krijgt de tekst meer sjeu en wordt het schrijven leuker!

  2. Precies Annet! En reken maar dat jouw bezoeker voelt dat jouw passie er dan gewoon inzit, dat geldt trouwens zowel voor blogs (die nog rommeliger mogen) dan voor de teksten van je website zelf.

  3. dankjewel Meta, ik ben vaak te langdradig (vind ik zelf) en ga dan schrappen om een max van 600 woorden te halen… Mmmm, nog maar eens over na denken…Ik vind het heel belangrijk dat mensen tekst lezen zoals ik het life zou vertellen; ze leren je dan in je blog of op je site meteen goed kennen!

  4. Herkenbaar! Als je gaat schrappen ben je geneigd om juist al die tussenwoordjes weg te halen. Dat ruimt zo lekker op. Maar je kunt misschien beter kijken of je het begin van je verhaal kunt inkorten. Als je van 2 alinea’s 1 alinea maakt, win je vaak veel meer woorden.
    Bovendien: heb je complexe materie, dan zul je jezelf wat ruimte moeten geven om de context te behouden, anders ‘riekt’ je website of blog wellicht naar een goedkope snel-klaar oplossing waar jij jezelf helemaal niet mee wilt associëren. Jouw blogs lezen als een trein Marguerite, dus maak je geen zorgen over de lengte van de tekst.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen mag, graag zelfs

Wie kan deze tips nog meer gebruiken?